I perquè és tan beneficiós fer exercici físic concient?

Sembla evident que som cos però m’agradaria recordar algunes dades. El cos està format per més de 600 músculs, tots ells destinats a donar mobilitat, expressió i suport als òrgans i a l’esquelet. Només a la cara hi ha prop de 30 músculs amb aquestes capacitats.

Et pots imaginar la quantitat de moviments i expressions que podem fer amb tots ells i les seves combinacions? Caminar, ballar, estirar, riure i fins i tot fer l’amor posen en marxa gran part d’aquests músculs, teixits i òssos a vegades oblidats i dormits, altres vegades estressats i tensos.

Llavors? perquè em sento millor després d’ aquestes activitats o d’altres com caminar, jugar, nedar, etc? 

El que es posa en marxa inmediatament després de moure el cos físic (esquelet, musculatura, tendons, fàscies, òrgans, circulació venosa, linfàtica, respiració) és el cos energètic allò que no es veu i està passant. 

Oxigena les cèl.lules i el cervell, activa les funcions metàboliques, activa zones dormides i tenses on de cop hi arriba el moviment i la sang, podem dir que l’organisme i l’energia que hi circula desperta, circula i això ens vivifica. Però perquè? Què està passant dins nostre?

L’estat anímic, el cervell canvia. Passa «el miracle»: hormones i neurotransmissors comencen a inundar l’organisme. Ara en diuen els químics de la felicitat:

 Dopamina (motivació), serotonina (benestar, felicitat), oxitocina (pau, empatia), endorfines (plaer, alegria) i baixa el cortisol (estress, seriositat, tensió). També és cert que algunes d’aquestes substàncies s’alliberen quan mantens una conversa agradable, medites, cantes, tens cura de persones o animals, fas coses que t’agraden i et fan sentir bé. Aquest tipus d’activitats, molt recomanables, però, segurament no et treuran una lumbalgia. Per això hi ha tècniques i disciplines específiques segons el cas i les necessitats de cadascú. La constancia és la clau.

Què passa quan no faig servir el «programa» cos-ment? Doncs que es «desinstal-la», passa a un segon pla, igual que passa amb els ordinadors. Aleshores el procés passa per actualitzar les nostres capacitats físiques, respiratòries, mentals, etc amb activitats psicofísiques que restaurin l’equilibri i potenciin la vitalitat i el centrament mental. 

Per això diem que amb exercicis i pràctiques més o menys constants i, a ser possible, amb assessorement professional no et caldrà passar per la farmàcia tan sovint, o buidar la nevera, o consumir substàncies adictives ja que el teu cos i el teu cervell estan programats per donar-te allò que necessites per sentir benestar. 

Sempre és bo, és clar, consultar amb el teu metge o metgessa i revisar i millorar també els teus hàbits de descans i d’alimentació.

Per viure de forma plena amb tot allò que el nostre cos i ment ens preveu: bon humor, vitalitat, força física, capacitat de gaudi i d’ afluixar el control, confiança, seguretat, serenor, templança.

Algunes lectures sobre el tema i el meu humil parer sobre elles:

– «La ciència de la salut» de Valentí Fuster

(Cardiòleg a EEUU, lectura propera i alhora científica sobre estudis, casos reals i bons hàbits)

– «Plenitud. Exercicis de meditació per il.luminar la ment i guarir el cos.» Tulku Thondup. Helios 

(lectura amena i reveladora amb exercicis a l’abast alguns inclús per a principiants)

– «Com fer que et passin coses bones» i «Troba la persona vitamina». Marian Rojas Estapé. Columna. 

(Sobre emocions, relacions i salut. En el segon llibre explica més sobre les hormones de la felicitat. Lectura amb dades, estudis i casos. Divertida, tendre i emotiva)

Categorías: Uncategorized

0 comentarios

Deja una respuesta